Oświadczenie PKP PLK S.A w sprawie linii 158

PKP_PLK_SA_logo_01Prezentujemy Państwu oświadczenie spółki PKP PLK S.A., w sprawie przełożenia oddania do użytku linii 158 z Rybnika do Chałupek.

„Z winy wykonawcy, hiszpańskiej firmy Rubau, pociągi nie wjadą 13 grudnia na modernizowaną linię Rybnik – Chałupki. Inwestor, Polskie Linie Kolejowe, zdecydowały o wznowieniu ruchu 18 stycznia 2016 r., by podróżni otrzymali sprawne i bezpieczne połączenia.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. objęła inwestycję szczególnym monitoringiem, zwłaszcza na ostatnim etapie prac, gdyż montaż urządzeń sterujących na przejazdach kolejowo-drogowych zlokalizowanych na modernizowanym szlaku, nie przebiegał właściwie. Wykonawca deklarował ukończenie robót w sposób umożliwiający bezpieczną eksploatację linii, jednak nie dotrzymał składanych obietnic – także deklaracji na poziomie zarządu wykonawcy. Firma nie sprostała zadaniu, pomimo wsparcia PLK, istotnie wykraczającego poza zwykłe relacje kontraktowe.

Zarządca infrastruktury nie może wyrazić zgody na uruchomienie pociągów z nie w pełni działającą sygnalizacją na przejazdach kolejowo-drogowych, szczególnie na linii, gdzie od kilkunastu miesięcy nie kursowały pociągi. Bezpieczeństwo jest sprawą absolutnie priorytetową. PLK dała czas wykonawcy na nadgonienie harmonogramu, zapewniając dodatkowe wsparcie organizacyjne. Wykonawca zobowiązał się do przyspieszenia prac i ukończenie ich zgodnie z zapisami kontraktowymi, jednak deklaracje nie zostały dotrzymane.

Prace na linii będą kontynuowane do momentu osiągnięcia warunków umożliwiających w pełni bezpieczną eksploatację. Polskie Linie Kolejowe zakładają, że ruch na odcinku Rybnik – Chałupki zostanie wznowiony 18 stycznia. Zarządca infrastruktury na bieżąco współpracuje z przewoźnikami w celu zapewnienia połączeń dalekobieżnych oraz regionalnych. Informacje na ten temat przekazywane są wszystkimi dostępnymi kanałami. Wobec nierzetelnego wykonawcy wyciągnięte zostaną wszystkie przewidziane umową konsekwencje finansowe.”

One comment

1. Ale to PLK jest zarządcą i na niej spoczywa obowiązek utrzymania szlaku. Jak PLK się nie wyrabia to niech odda tory innym.

Napisz komentarz